Hur fungerar en powerbank?

Powerbank är utrustade med ett eller flera lithium-ion batterier och ett speciellt kretskort som kontrollerar flödet av strömmen och den portabla laddarens funktioner. De tillåter dig att lagra ström för att senare använda den för att ladda dina mobila enheter. De har på senaste tiden blivit otroligt populära, särksillt tack vare Pokémon Go’s framgångar då de flesta inte kan sitta hemma med mobilen eller surfplattan och spela längre. En positiv utveckling vi gärna ser mer av här på Powerbank Experten där vi älskar riktigt bra powerbanks.

Denna ström kan du använda till att ladda i princip alla usbdrivna enheter du kan ladda via usb i hemmet. Kameror, din GoPro, portabla högtalare, gps system, mp3 spelare, mobilen, surfplattan och till och med en del nyare bärbara datorer kan numera laddas med en powerbank, även om dessa kräver en kraftigare powerbank med högre spänning på 2-2.5A. Du kan läsa mer om vilka typer av enheter du kan ladda med en powerbank här.

Det finns ett antal olika powerbanks, portabla laddare eller externa batterier som de också brukar kallas.

Tre stycken vanligt förekommande powerbanks du kan hitta idag:

  1. Universal powerbank. De finns i ett flertal olika utföranden och kan oftast anpassas till din enhet eller till den budget du har att disponera.
  2. Solcells panel powerbank. En powerbank som kan laddas via solceller på det externa batterier. Dessa laddas vanlgitvis inte så snabbt upp med hjälp av solceller men det kan ge lite extra kräm då du är ute under soliga dagar. De går vanligtvis även att ladda via vanligt uttag också.
  3. Powerbank mobil skal. Dessa är inte alls lika vanlgit förekommande längre men de är utformade som ett skal som passar din mobil och samtidigt som den skyddar den mot stötar ger den din mobil extra ström. Oftast kan dessa inte hålla allt för hög kapacitet och de är inte heller särskillt användbara då de enbart passar till just den mobil du har.

Vanligast har en powerbank ett inlopp i form av en mini eller micro-USB som du enkelt kan ladda upp powerbanken med via dator eller vanligt uttag. De har sedan ett utlopp för laddning av mobila enheter i form av en fullstor USB-utgång.

Läs även: Får jag flyga med en powerbank?

Hur lång tid tar det att ladda upp en powerbank?

Det varierar stort beroende på kapacitet. En liten powerbank på runt 1500 mAh tar ungefär 1-1.5 timmar att ladda upp. För de riktigt stora 20.000 mAh kan det handla om en halv dags laddtid för att få dem fulladdade. Därmed bör du alltid hålla din powerbank fulladdad när du har tillfälle till det.

Hur länge håller ett externt batteri?

Det är en väldigt svår fråga att svara på då det ofta har med kvalitén på batteriet/batterierna i den externa laddaren att göra. Generellt kan vi säga att en powerbank klarar av runt 500 laddningar, det vill säga att du kan ladda din telefon med din powerbank varje dag i 1,5 år. Billigare produkter har självklart lägre kvalité och klarar inte lika många laddningar vart mot högre kvalitativa produkter har längre hållbarhet. Vanligtvis använder man inte heller sin powerbank dagligen vilket ökar livslängden något.

Vi vill gärna höra hur du tänker!

Leave a reply