Kan man ladda en bärbar dator med powerbank?

En av de vanligaste frågorna som ställs till oss här på Powerbank Experten är: ”Kan jag ladda min laptop/bärbar dator via en powerbank?”.

För att gå rakt på sak så är svaret: Ja, du kan ladda en bärbar dator via powerbank. Det mer ingående svaret är dock tyvärr att inte vilken powerbank som helst fungerar för jobbet. Utan du behöver en speciell powerbank med den senaste teknologin och en mycket högre strömlagring för att kunna ladda en så pass strömkrävande enhet som en laptop. Som tur är laddaren den även alla din andra enheter också.

Nedanför hittar du två exemplar som utan problem laddar de flesta laptops:

Added to wishlistRemoved from wishlist 2
30,000mAh Warrior Laptop Powerbank – Vinsic
Deal
3 år ago

30,000mAh Warrior Laptop Powerbank – Vinsic

649.00kr
 • Antal utgångar: 1 x laptop 19V/4.5A
 • USB-utgångar: 2 x 5V/2.4A
 • ...
Added to wishlistRemoved from wishlist 1
50,000 mAh laptop powerbank för bärbara datorer
Deal
3 år ago

50,000 mAh laptop powerbank för bärbara datorer

1,460.00kr
 • Antal utgångar: 1 x laptop 20V/3A, 1 x digitalkamera 12V/2.5A
 • USB-utgångar: 2 x 5V/2.1A 2 ...

Vad utmärker en powerbank för laptops

 • Speciell ladduttgång avsedd för laptops ~20v
 • Specialanpassade för laddning av enheter upp till 5A
 • Kapacitet på över 30,000mAh
 • Större till storleken
 • Tyngre

Vad är skillnaderna mellan en vanlig powerbank och en avsedd för bärbara datorer

Det finns både stora och små skillnader mellan en vanlig powerbank för mobiler samt surfplattor och en portabel laddare som klarar av laddning av större enheter såsom digitalkameror och bärbara datorer. Den största skillnaden är att en powerbank avsedd för notebooks har en mycket större strömurladdning, den kan på så vis ge ifrån sig mer ström per timma än en vanlig powerbank. En mobil klarar sig i många fall på en kontinuerlig spänning omkring 1 ampere medans en laptop ofta kräver 3+ ampere för att laddningen ska fungera.

Den andra skillnaden är att du behöver en speciell utgång för att kunna ladda din bärbara dator. Den ser inte ut som ett vanligt vägguttag utan som ett runt hål, precis som det du har i laptopen. Där kan du koppla in en universalladdare som följer med de flesta externa laptop powerbanks. Du kopplar sedan in universalladdaren i din laptop och powerbanken börjar överföra ström till den för att ladda/underhålla dess interna batteri. För övrigt så fungerar de som vanligt.

Vilka gynnas mest

arbeta var du vill med en laptop powerbank

De som kan tänkas gynnas mest är de som reser runt mycket och kanske inte alltid har tillgång till stabil strömtillförsel ur vanliga uttag.

Företagare som rörsig mycket eller åker på diverse marknader för att visa upp sina produkter är inte längre i lika stort behov av ett fast eluttag för att kunna hålla sina dator vid liv.

Den digitala nomaden som älskar att arbeta från stranden, skogen eller varför inte under en vistelse på tunnelbanan.

Äventyraren som beger sig ut i skogen för att fiska, jaga eller utföra annan friluftsaktivetet men som fortfarande önskar hålla sig uppkopplad.

Exemplen kan göras många men generellt så kan man säga att alla som använder sin laptop i stor utsträckning skulle kunna gynnas av att köpa en powerbank avsedd för laddning av dessa.

Laptop powerbankens nackdelar

Det finns många fördelar med att köpa en laptop powerbank. Men det finns även två nackdelar att tänka på och dessa ska vi klargöra nedan.

 • Större än en vanlig powerbank vilket medför att du får bära runt på något rätt så otypligt.
 • Den väger även mer vilket ökar på otypligheten något ytterligare.

Fördelarna har vi redan förstått och de är många. Det man behöver förstå är att inte alla passar att använda sig av en laptop powerbank även om de kan ladda alla dina andra enheter också så kanske det inte är något för dig om du inte kommer utnyttja den till fullo. Arbetar du via datorn mycket så är det klart en rekommendation, men om detta behov inte finns. Ja då skulle jag föredra att använda mig av en vanlig powerbank avsedd för mobila enheter istället och dras med att batteriet tar slut någon gång ibland.

Om du letar efter en Powerbank rekommenderar vi att du läser mer om dem här.

Tips på relevant information: Trådlös laddning Qi-guiden

Vi vill gärna höra hur du tänker!

Leave a reply