Är powerbanks tillåtna på flyget? – Allt du behöver veta om att resa med en portabel laddare

Att veta vilken typ av batteridriven produkt man får ta med sig på ett flygplan är inte alltid lätt. Speciellt nu under denna teknologiska era då batteridrivna produkter används i så pass stor utsträckning. Flygagenturerna har alla en del olikheter i sina regler och deras personal är inte alltid så medgörlig. Folk har ju blivit utsläpade ur flygplan för mindre. En av de mest komplexa problem som uppstår för dagens resenärer är vad de ska göra med sin powerbank.

Så om du är oroad över att din portabla laddare ska bli konfiskerad under flygturen så hittar du här: Allt du behöver veta om att flyga med en powerbank.

Infographic över powerbank och flygregler

 

Är det tillåtet att ta med sig en powerbank på flygplanet?

Kort svarat, ja du kan ta med dig din powerbank på flyget. Bra nyheter för dig som kanske behöver en snabb påfyllning av mobilen när du landar eller du som tänkt att arbeta under resan 10,000 meter upp i luften. Super tänker du. Men det finns dock ett par hållhakar.

Powerbanks som består av lithium-ion celler måste packas med i ditt handbagage.

För det andra så får inte riktigt kraftfulla powerbanks tas med ombord alls.

en powerbanks anävnds på flygplatsen

Varför får de endast tas ombord som handbagage och inte via incheckning?

Vid första tanke kan det kännas lite ologiskt att man får ta med sig powerbanken i handbagaget men att de inte får checkas in i resväskan som sedan ligger i lastutrymmet då den oavsett vilket alternativ man väljer är med ombord. Men det finns en faktiskt en logisk tanke med varför processen att resa med powerbanks är annorlunda i jämförelse med annat bagage. Detta eftersom det finns en liten chans att vissa batterier som driver powerbanken ska reagera chemiskt vilket kan få tråkiga konsekvenser i form av explosion eller eldsvåda. Självklart är det inte alla batterier som kan reagera chemiskt men en standard har satts för alla hantera alla batterier med stor försiktighet och ur största möjliga säkerhetsaspekt.

Skulle det då börja brinna i en powerbank ombord likt det som hände lufthansa sommaren 2017 så upptäcks detta snabbt och kabinpersonalen kan i sin tur släcka elden så att alla kan få komma fram till sin destination oskadda, i tid och glada. Därmed så tas powerbanks endast ombord i handbagaget för att ge kabinpersonal bästa möjlighet att hinna upptäcka och släcka elden vilket kanske skulle vara försent om den placerats i lastutrymmet där även andra lättantändliga substanser kan finnas.

Vilka är restriktionerna mot powerbankens storlek?

Restriktionerna för powerbanks börjar först vid 100Wh+. Alltså är det okej att ta med alla enheter som drivs av batterier med en kombinerad kraft på under 100Wh. Om ditt portabla batteri ligger mellan gränsvärdet 100.1Wh till 160Wh så finns möjligheten att ansöka om tillstånd före det att du flyger, om det godkänns kan du då ta med en powerbank på upp till 160Wh.

Wh står för Watt timmar och används för att mäta den totala styrkan av ett batteripack.

Varför använder man Wh istället för mAh?

Powerbanks marknadsförs främst med dess kraft i milleampere timmar(mAh), detta är endast ett effektivt sätt att marknadsföra dess kapacitet på om man jämför samma celler med varandra. T ex litium-ion, alkaline celler eller NiHN celler. Wattimme(Wh) illusterar den watt som det portabla batteriet kan förse en enhet med per timme. Det är mer fördelaktigt att använda Wh då det enkelt går att räkna ut vilken kapacitet som finns och det går även att jämföra de olika typerna av batterier mot varandra.

Hur du räknar ut ditt batteris wattimme

Att räkna ut wattimme är enkelt och det kan göras med din mobils kalkylator eller bara i huvudet.
Så här ser formulan ut för att räkna ut Wh:

(mAh) / 1000 x (V) = (Wh)

Med andra ord så tar du powerbankens mAh(Milliamperetimme) och delar det med 1000 för att sedan gånga det med den nominella spänningen(V) av cellerna och då får du resultatet vilket representerar din powerbanks wattimme(Wh).

Vad betyder alla dessa ord?

Här är en snabbgenomgång av vad alla orden betyder:

  • Milliamperetimme (mAh): Hur många timmar en elektrisk laddning kan tillgodoses.
  • Nominell Spänning (V): Mittpunkten mellan fullt laddat och helt urladdat batteri baserat på en 2.0c urladdning. För uppladdningsbara lithium-ion celler är det vanligast med 3.7V.
  • Wattimme (Wh): En enhet för energi som visar hur många watt som kan förses per timme. (1Wh = 1 Joule)

Här nedan kan du se ett exempel på hur det går till när man räknar ut powerbankens wattimme.

Formulan för att räkna ut vilken Wattimme vår Vinsic Iron p6 har skulle se ut på följande sätt:

20000mah/1000 x 3.7v = 74Wh

Du kan på så vis ta med vår Vinsic P6 Iron på flyget via handbagaget utan att behöva oroa dig.

Skulle vi istället välja att räkna ut Wh för vår Vinsic Warrior laptop powerbank skulle uträkningen se ut enligt följande:

30000mah/1000 x 3.7v = 111Wh

Som du ser överskrider vår 30,000mAh powerbank för laptops gränsvärdet på 100Wh och behöver ett speciellt godkännande från flygbolaget i förväg innan du kan ta med den ombord.

Vanligt förekommande frågor:

Finns det något sätt att ta med sig min laddare över gränsvärdet 160Wh?

Ja, i så fall måste du ha ett speciellt godkännande från flygbolaget. Powerbanken kommer även packas in i ett speciellt utrymme av lastutrymmet i enlighet med IATA’s farligt gods hanterings regler. En hög kostnad kan förekomma i samband med dessa speciella undantag.

Behöver min powerbank några speciella skydd inför resan?

Ja den behöver kortslutningssäkras. Det vill säga att terminalens ändar måste tejpas eller packeteras ner i en speciell Li-po påse för batterier för att undvika kortslutning. Alla produkter som säljs på Powerbank Experten har inbyggt kortslutningsskydd såväl som flera andra skyddsanordningar så du som köpt din powerbank hos oss behöver inte tänka på detta. Om du å andra sidan packar ner en powerbank som inte har dessa interna skyddsfunktioner så finns det lösningar på det i form av att lämna powerbanken i sin originalförpackning eller tejpa ändarna. Inte direkt några effektiva sätt om du vill ladda under flyget.

Finns det några storleksgränser?

Icke uppladdningsbara lithium-ion batterier har en 2 gram lithium per batteri gräns. Powerbanks å andra sidan drivs av uppladdningsbara batterier och dessa har inte denna gräns utan bara den förstnämnda 100Wh gränsen.

När du ska till att flyga med teknisk utrustning är det alltid viktigt att man håller koll på reglerna och det kan många gånger vara bra att slå en signal till det flybolag man valt att resa med för att eliminera överraskningar i sista minuten. Med denna guide hoppas vi att du är redo för att ta flyget mot nästa destination som vi såklart hoppas är varm och trevlig. Själv var vi nyligen på en fantastisk resa till Bali med två Vinsic Iron p6 utan att stöta på några som helst problem.

Ha en fantastisk resa och kommentera gärna vad du använder din powerbank till på resande fot!

 

Vi vill gärna höra hur du tänker!

Leave a reply