Powerbanks kapacitet förklarad: Så många laddningar får du ut

Nyblivna powerbank ägare blir ofta konfunderade över hur många laddningar de får ut ur sin nyinköpta powerbank i jämförelse med det antal laddningar de hade förväntat sig få ut ur den.

De antar att de ska kunna ladda sin mobiltelefon med en batterikapacitet på 2000mAh 5 gånger om när de köpt en powerbank med 10000mAh kapacitet. 10000/2000 = 5. Men tyvärr så fungerar det inte riktigt så enkelt i verkligheten.

Så räknar du ut en powerbanks riktiga batterikapacitet

Exempel på uträkning av en 10000mAh powerbanks totala kapacitet att ladda en mobil med 2200mAh batteri

Du behöver lite generell kunskap om hur en powerbank fungerar för att förstå hur många laddningar du kan räkna med. Anledningen till att det är för att när det kommer till batterikapacitet så är mAh inte riktigt det optimala att mäta styrkan i när batteriet och de produkter som laddas inte delar använder samma volt(strömstyrka). Din telefon laddas vanligtvis med 5 volt, varpå din powerbank urladdning är 3.7 volt(nominell).

mWh eller Wh är ett mycket bättre mätsätt när det kommer till batteriers egenskap att hålla ström. Denna metod att mäta är helt oberoende av vilken volt som används och är därmed mycket enklare att förstå samt ger en mycket bättre överblick om hur många laddningar 

Det betyder att en powerbank med 10000mAh kapacitet bara har det vid 3.7 volt. 

Omvandlat till mWh blir det 10000 mAh  x 3.7 = 37000mWh.

Om du nu laddar din telefon som kräver 5 volts utström så är det enkelt ulträknat. Du tar 37000mWh delat på 5V vilket motsvarar 7400mAh, det är den verkliga styrkan powerbanken har gentemot din mobiltelefon. 

För att kunna räkna ut detta behöver du därför veta vilken storlek batteriet i din telefon har. Det gör du genom att använda vår lista här: Lista – Batterikapacitet Mobil & Surfplatta

Men sedan ska man även ha i åtanke att en del ström går till intet under konverteringsprocessen från 3.7 till 5 volt tack vare motstånd i laddkabeln. Du vet nog sedan tidigare att din telefon kan bli lite varmare när du laddar den. Detta är elektrisk energi som förvandlas till värme under laddningsprocessen och detta är oundvikligt när det kommer till all typ av laddning.

Det finns även många andra faktorer som spelar in när man ska räkna ut exakt hur pass mycket elektrisk kapacitet en powerbank faktiskt kan ge ifrån sig. Såsom vilka typer av celler som används i powerbanken och telefonen som laddas. Men som en generell regel kan man säga att 10% går till spillo. Eller att powerbanken har 90% effektivitet låter lite bättre. Detta betyder alltså att vår exempel powerbank ovan faktiskt bara har 7400 mAh x 0.90 = 6660mAh. Så överlag så har den powerbank du köper med en annonserad kraft på 10000mAh egentligen bara 6660mAh att tillföra din telefon. Det är två tredjedelar mindre än vad de flesta som stirrar sig blind på enbart mAh tror när de köper powerbanken.

Räkna ut antalet laddningar en powerbank kan ge

Att använda räknesättet med två tredjedelar är därmed det enklaste sättet för att räkna ut hur pass många laddningar du kommer kunna få ut av en powerbank. Om vi tar BE powerbanken på 20000mAh som exempel. 20000mAh x 0.66 = 13200mAh. Det betyder att den skulle kunna ladda en Apple Iphone 8, 13200 / 1820 = ungefär 7 gånger, eller en Samsung S9/Iphone, 11 13200 / 1820 = ungefär 5 gånger.

Räkneformel: powerbankens kapacitet i mAh x 0.66 = Svar, ta sedan Svar / din telefons batteristorlek i mAh.

Vill du se till att få ut så mycket som möjligt av din powerbank så kommer här lite övriga tips på saker att tänka på vid användning av en powerbank, för att maximera dess effektivitet vid laddning.

3 Tips som ger längre batteritid – Powerbank

För att få så mycket som möjligt ur din powerbank bör du följa våra tips nedan.

Använd bara Fast Charge eller QuickCharge portar när det är absolut nödvändigt

De flesta moderna telefoner idag kommer med fast charging teknologi likt QuickCharge 3.0 eller USB-C. Användandet av dessa tekniker kommer att ladda din telefon riktigt snabbt genom att använda en mer volt eller högre strömtillförsel än normalt. 

Exempel: Apple Iphone 11, 11 Pro, XR, XS/XS Max,  X/8/8+, SE 2020 kan alla bli snabbladdade till 50% på 30 minuter med en USB-C fast charging kompatibel powerbank. Quickcharge 3.0 mobiler som LG G8, G7 eller V40, V30 kan i sin tur uppnå 85% av sin totala batterikapacitet inom 35 minuter.

Att ha möjligheten till snabbladdning är super när du har bråttom. Men snabbladdning använder också hög spänning( 9-12 volt) detta ger högre svinn av energi och drar ur powerbankens batteri mycket snabbare än om du laddade den via det vanliga 2A/1A uttaget.

Genom att använda 2A eller 1A USB utgången för att ladda din telefon när det inte är bråskande kan du spara så mycket som 20% av din powerbanks totala kapacitet. Det betyder i många fall att du kan få minst en extra laddning ur din powerbank.

Använd powerbanks av god kvalité

Kvalitativa powerbanks är mycket mer effektiva på att tillgodose dina produkter med ström. I många fall kan de utnyttja upp till 95% av powerbankens kapacitet tack vare optimerade kretsar och finjustering av volt för att minska energin som går förlorad pga värme.

Är du osäker så kan du försäkra dig med att alla de powerbanks vi rekommenderar här på Powerbank Experten är testade och håller mycket god standard.

Använd korta kvalitativa laddkablar

Högkvalitativa laddningskablar ger mindre resistans tack vare coppar och andra premium metaller i dess kontakter. Detta ger minskad förlust av energi när strömmen färdas från powerbanken till din telefon. Samt undvik QI laddning när det inte behövs.

Vi vill gärna höra hur du tänker!

Leave a reply