Trådlös Laddning – Hitta bästa trådlösa laddaren med vår Qi Guide för mobil/surfplatta

En samsung galaxy s8 som laddas trådlöstDagens teknik utvecklas ständigt och trådlös laddning via Qi laddare är något som legat på allas läppar senaste tiden. Denna ”nya” trend inom mobilteknik introducerdes först i mobiltelefoner av Samsung med deras flaggskäpp Galaxy S5 redan 2014. Först 2017 tillkännagav även Apple att deras modeller iPhone 8 samt iPhone X kommer vara Qi kompatibla.

Detta ökade efterfrågan på såväl Qi-sändare samt mottagare och information om hur induktiv laddning av mobila enheter fungerar.


I denna guide går vi bl a igenom följande:

-Vilka typer av laddare som passar bäst för din enhet.

-Hur tekniken fungerar.

-För- och nackdelar med tekniken.

-Samt som vanligt lite lugnande svar kring säkerheten.

Men tekniken ’trådlös laddning’ eller ’induktiv laddning’ som det även kallas är inte ny utan är till mycket baserat på Michael Faradays elektromagnetiska forskning.

Bästa Qi laddarna

Dessa laddare fungerar till alla qi kompatibla mobiler och surfplattor vare sig de har intern qi-teknologi eller använder ett mottagarskal.

Är du osäker på om din mobil är Qi kompatibel? Kika i vår lista över alla Qi-kompatibla enheter.

Trådlösa laddplattor & laddställ

Produkt Laddstyrka Passar till Betyg Pris
Säker, effektiv & prisvärd Vinsic W14 5V/1A Alla QI enheter 199:- inkl frakt
Snabbladdning för vissa enheter 5V/1A Alla QI enheter 289:- exkl frakt
Snabbladdning för QC 3.0 enheter 9V/1.67A Alla QI enheter 499:- exkl frakt

Ett laddställ är en typ av laddningsstation där du kan placera din mobila enhet stående antingen vertikal eller lodrät vilket gör att du kan se skärmen bra och använda telefonen samtidigt som den laddas av den integrerade induktivsändaren.

En laddplatta är oftast mindre till storleken i jämförelse med en laddstation och ligger platt på en plan yta. Då placerar du helt enkelt din enhet ovanpå plattan för att på så vis ladda den trådlöst. Vissa trådlösa laddplattor är inte tjockare än en halv centimeter och kan vid önskan integreras i kontorsbord för att göra det hela ännu snyggare.

Trådlösa laddare till bilen

Just nu testar vi ett flertal 12v trådlösa laddare för bilar och kommer uppdatera med en lista så snart vi färdigställt testresultat.

Det finns ett stort urval av trådlösa laddningslösningar för bilen. Dessa låter dig slippa sladdar som är i vägen och trasslar in sig i bl a växelspaken eller att kabeln helt enkelt ramlar ur mobilen under körning. Med en trådlös version i bilen kan du enkelt och smidigt bara greppa tag i mobilen när du behöver den utan att tänka på kablar som skavs, går sönder och ställer till oreda.

Allt du vill veta om Qi-laddning

Trådlös laddning eller induktiv laddning tillåter dig att ladda mobila enheter utan att behöva ansluta en strömkabel till dessa. I Qi sändarens(laddaren) del sänds växelström genom en trådspiral för att skapa ett elektromagnetiskt fält. En andra trådspiral i Qi mottagaren(den mobila enheten) gör då det motsatta och förvandlar det elektromagnetiska fältet till växelström som sedan används för att ladda batteriet i din mobil alternativt surfplatta. Se bild nedan:

elektromagnetiskt fält i funktion

Så vad behöver du göra för att laddningen ska fungera?

Först bör du försäkra dig om att din mobila enhet har en integrerad qi-mottagare för att den ska kunna laddas. Därefter behöver du en qi-sändare eller laddplatta varpå du placerar din telefon rakt ovanpå laddplattan och laddningen påbörjas automatiskt.

Om du inte har en integrerad mottagare i din mobil så är det ingen fara. Det finns externa mottagare som kan anslutas via ett mobilskal eller direkt mot mobilens interna batteri.

Är min mobil/surfplatta qi-kompatibel?

Flera enheter har stöd för trådlös laddning via en qi integrerad sändare i enheten som standard. För att nämna några: Google, Samsung, Apple(fr.o.m iPhone 8/X), Motorola, Nokia, Kyocera, LG, Dewalt, CAT m fl.

Men det är långt ifrån bara mobiltelefoner och surfplattor som har stöd för Qi-laddning. Du hittar det bland annat i portabla högtalare samt datormöss där laddning sker via musmattan och jag kan bara spekulera i att antalet kompatibla enheter kommer öka till följd av att Apple lanserat sin första iPhone med stöd för just qi.

Säkerhetsrisker

Trådlös laddning är väldigt säkert och jag skulle säga att riskerna för olycka eller elstöt är mycket högre vid användning av laddkabel. Detta då du måste ansluta och dra ur laddkabeln som konstant har en strömtillförsel när den är ikopplad. Induktiv laddning däremot skapar ett elektromagnetiskt fält endast när sändaren och mottagaren är tillräckligt nära varandra. Vi pratar då oftast om 4-9 mm för att laddaren ska bli försedd med växelström så att det elektromagnetiska fältet skapas. Risken för eventuella elstötar är därmed nästan obefintlig.

Överhettning kan vara ett problem då laddaren kan bli rätt varm under användning. Det är därför viktigt att du säkerställer att den modell du tänkt köpa har rätt säkerhetsanordningar som slår ifrån när laddplattan når en viss grad för att motverka eventuell överhettning.

Fördelarna med att köpa en trådlös Qi laddare

Det finns en del saker du bör tänka på innan du hoppar på trenden med trådlös laddning. Visst det finns en mängd fördelar och inte minst sakt genom att eliminera laddkabeln som alltid går sönder. Men det finns även ett par nackdelar som kan vara bra att hålla koll på innan du slår till och köper dig en Qi laddadapter.

Fördelar:
  • Väldigt smidigt: slipp stökiga anslutningskablar som går sönder med jämna mellanrum. Speciellt när du lär svara: plocka bara upp luren och prata utan tråden hängandes efter.
  • Snyggare att ha på skrivbordet: En kabel liggandes på skrivbordet är mindre fager, samt att den alltid har en tendens att ramla ner från bordet. Laddplattan ligger där stiligt och inte minst stilla.
  • Ingen risk för elstötar: då ingen slutdel på kabeln är i närheten av handen så eliminerar du risken för elstötar helt.
  • Inga rörliga delar som går sönder. Åter till kabeln som med jämna mellanrum behöver bytas ut.
  • Billig investering. De flesta trådlösa laddstationer kostar mindre än 300kr.

Nackdelar:
  • Förlängd laddtid. Laddning via Qi ligger på ungefär 60-70 procents effektivitet i jämförelse med kabel.
  • Om du ska uppdatera mobilens drivrutiner eller operativsystem så görs det säkrast via kabel.
  • Mottagare och sändare måste vara väl placerade mot varandra för att uppnå bästa laddning då dess räckvidd är väldigt låg.
  • Om du använder ett väldigt tjockt skal till telefonen så kan detta störa ut strömöverföringen.
  • Risk för överhettning då vissa laddare genererar rätt mycket värme under laddning.

Vet mer, köp bättre

Nu när du har lite mer kött på benen kommer du mycket lättare kunna hitta en produkt som inte bara fungerar väl med din enhet utan som även passar det område du tänkt ladda i.

Vi tror starkt på att enkel och korrekt information hjälper kunderna att lättare välja vad de behöver själva. Vi är inte bara experter på powerbanks utan all sorts laddning av mobila enheter och vi vill att du ska kunna använda din nyligen köpta produkt till sin fulla potential och på ett säkert sätt. Vi hoppas att vi tillgodosett dig med den information du behöver för att göra ett bra köp av trådlös laddare.

Vi vill gärna höra hur du tänker!

Leave a reply